dimarts, 15 de novembre del 2011

Entenent a l´enemic II


Molta gent no sap que les eleccions es treballen de manera voluntaria en carteries, es a dir, que els carters poden triar en repartir o no el cens i la publicitat electoral: esta opció no existeix en oficines, on tots els treballadors tenen l´obligació d´admetre sol.licituts i vots per correu. La raó per la que poden triat és que el repart deu fer-se fóra de l´horari laboral, per les vesprades; si decideixen treballar, se´ls remunera tenint en compte la quantitat d´envios que els correspón entregar. Si tens sort i el teu barri és "bó", segurament podràs entregar el correu de tots els dies i a més propaganda electoral pels matins, sense necessitat d´eixir a repart una vesprada (o més)...El que és quasi segur és que et quedaràs una vesprada en la carteria a classificar...però anem per parts.


El primer que arriva són les targetes del cens; es tenen que traure al repart entre dos dates, ni antes ni després; la gent es queixa perquè no li arriva la targeta censal tot lo ràpid que li agradaria: però és impossible repartir-la 1- si no ens ha arrivat 2- si no s´ha obert el plaç. La publicitat electoral arriva a les carteries inmediatament després, classificada per districtes postals però cada districte té un numero determinat de "barris" o "seccions"; per eixemple el districte 17 té 19 barris. I com la publicitat no vé separada per barris, hi ha que classificar-la; esta és una feina que es fa entre tots els carters del districte que treballen eleccions. Normalment es fa després de classificar el correu del dia, abans d´eixir a repart, però també poden decidir quedar-se a migdia abans d´anar-se´n a casa. Sense vore les caixes dins dels carros contenidors i els casillers classificadors plens a rebosar de cartes, és difícil fer-se una idea de la quantitat de correu que pot acumular-se. Després cadascú se´n portarà la seua publicitat a la seua taula i allí tornarà a classificar-la pels carrers i patis del seu barri; en honor a la veritat hi ha que dir que la publicitat sol vindre per carrers, però això no lleva la necessitat de separar-la per patis....el que se sol fer és aprofitar els casilleros del barri corresponent per anar embarriant la propaganda, i comforme van omplint-se, es buiden, es nuguen les cartes i se van guardant en caixes per carrers, per tindre-les ja preparades per al dia en que es duguen a repart.
La publicitat arriva al llarg d´alguns dies; no tota entra a la vegada i de vegades entra massa tard i tens que treballar (més) apressa; no és culpa del carter si les paperetes del teu partit no han arrivat encara a ta casa: tal vegada està classificant les últimes en arrivar i té pensat repartir tota la propaganda en dos dies (si no mor en l´intent). Hi ha plassos per a que la propaganda arrive a les carteries i plassos per a que estiga entregada, pero inclús quan ja l´has classificat i entregat quasi tota, pot arrivar més, perquè hi ha enviaments epecials per als afiliats i simpatitzants i estes cartes arriven sempre més tard....durant dies i dies sembla que no faces res més que classificar i entregar propaganda i hi ha un moment, sempre, en que penses que no podràs....jo he arrivat a somniar que treballava...
Cap barri (cap) es quedarà sense propaganda electoral; si el carter d´un barri decideix no repartir-la, el jefe de carteria comunica a la resta de companys que hi ha un (o més) barris vacants, per si algú està interessat en repartir altre apart del seu o compartir la feina; jo no ho he fet mai. La raó per la qual uno decideix repartir eleccions és econòmica, no hi ha dubte, encara que de vegades sembla que no compense, perquè és una pallissa.
En quant a volum, cada barri és diferent, però podem fer una estimació aproximada. En primer lloc hi ha que tindre en compte que els partits majoritaris envien propaganda segons cens electoral: si tens 500 paperetes de cens, tindràs 500 de cadascún dels partits principals...els altres partits envien propaganda segons grups d´edat, etc i no sol enviar en tanta quantitat. Posem que tenim que repartir un barri de 50 patis (un barri normal); si cada pati té 10 portes (tirant cap a baix) això són 500 vivendes; si en cadascuna viuen unes tres persones en edat de votar, això serien 1.500 paperetes de propaganda electoral....només d´un dels partits majoritaris; enguany tres partits han enviat la seua propaganda segons cens...podeu anar multiplicant i no s´oblideu dels envios dels partits minoritaris, de la propaganda electoral especial que s´envia als que voten per primera vegada i de l´especial per a afiliats....